Kötelek tisztítása

Kötelek tisztítása

kötél


Sokan vannak, akik nem is tudják mit kezdjenek a koszos kötéllel. Vagy koszos egyáltalán? Kell vele valamit tenni, vagy ez teljesen természetes?
Vannak válaszok...

Az alábbi bejegyzés kiemeli és aláhúzza azt a tényt, miszerint csapnivaló az üzleti érzékem. :-)
Micsoda bolond gondolat, hogy elárulom miként használhatjátok sokkal-sokkal tovább a köteleiteket és eszközeiteket, szemben azzal, hogy vásárolnátok újakat tőlem…

A koszos kötél legtöbb esetben egyszerűen poros. Vagy nedves lett, megázott és a környezetéből összeszedte a port, vagy ennél jóval prózaibb körülmények között, mondjuk cipő talp közreműködésével a földdel került interakcióba… A végeredmény mindegyik esetben az, hogy a por beletapad a köpeny szőtt szálai közé és csiszolja, egyesével "vagdossa" a microszálakat. Ebből kitűnik, hogy a poros kötél élettartalma jelentősen lerövidül.
A poros, koszos kötél alapvető tulajdonságai változnak meg a szennyeződés miatt. Esetleges beleesés esetén a megtartási rántás, amely a mászót éri, jóval nagyobb lesz, így az ebből következő sérülés is komolyabb lehet.
Az eszközeink, melyek a szennyezett kötéllel érintkeznek, látványos változáson esnek át. Biztosító- és ereszkedő eszközök, karabinerek, csigák, stb., mind kopnak. Tiszta kötéllel használva jóval meghaladja a 10 évet, mikorra selejtezni kellene őket, de a koszos kötél, mint a polír-pasztával átitatott filckorong, úgy csiszolja, "zabálja" cuccainkat.

Ezek tudatában, ajánlatosnak és kifizetődőnek találom a kötél mosását.
Alapvetően kétféle módszerrel szokás kötelet mosni.
Egyik lehetőség hogy a kádba beledobjuk a kötelet melyben hideg vagy langyos, maximum 30 C°-os vizet engedünk. Semleges mosószerrel (pl. sampon), két gyökérkefe közé fogjuk a kötelet és egyszerűen áthúzzuk azt. Ezt ismételjük amíg el nem érjük a kívánt hatást, ami például lehet a kötél eredeti színének a felismerése is.
Hatásosabb, könnyebb és gyorsabb ha a Beal által gyártott kötélmosó kefét használjuk a direkt erre a célra készített kötélmosó folyadékkal. Ennek a kefének a sörtéi borzasztó sokan vannak és tökéletesen körülölelik a kötelet, de kíméletesek hozzá. Egyetlen áthúzás nagyjából 20 gyökérkefés hosszt ér…

Másik módszer amit egyébként én is alkalmazok, hogy a kötelet átszedem egy kupacba és bevágom a mosógépbe egy hosszú programra 30 °-on, színes ruhákhoz használt folyékony mosószerrel, öblítővel. (A mosószer kb egy teáskanálnyi legyen csak, mert a kötél hatalmas habot képes létrehozni a mosógépben, majd a réseken át az egész fürdőszobában.) Ez kényelmes és gyors megoldás mivel a centrifugázás segítségével a kötél gyorsan szárad. Fontos hogy a kötelet soha ne tegyük ki kényszer szárításnak, tehát sem szárítógép, hősugárzó, fűtőtest sem a Nap segítségét ne kérjük! Árnyékban hagyjuk megszáradni.
Remélem segítettem!
Bármi kérdésetek vagy ötletetek van, kérlek írjatok, keressetek!

Mojzes Levente