shapeimage_6Catherine Monique Suzanne Destivelle
(1960 július 24-én született, Algériában)
Francia sziklamászó

1992-ben ő volt az első nő aki kiszólózta az Eiger északi oldalát, mindezt 15 óra alatt, télen. Rengeteg útvonal köthető a nevéhez.(Bonatti, North Face, Aiguille du Dru, Matterhorn stb.)
Destivelle-ról több dokumentumfilm is készült, mint például a francia rendező, Rémy Tezier, Au-dela des CIMES, amely elnyerte a legjobb egész estés film díját a Banff Mountain 2009-es filmfesztiválon.

Catherine Destivelle az algériai Oran-ban született, francia szülők, Serge és Annie Destivelle gyermekeként. Tinédzser korában a családdal Franciaországba költözött, ahol részt vett a Lycée Corot a Savigny-sur-Orge-on. Ezután fizioterápiát tanult az École de Paris de kinésithérapie-nél, és gyógytornászként dolgozott 1981-1985-ig. Már tizenévesen, igényesen mászott a Freyr hegység és a Dolomitok szikláin. 1985-től szakmai karrierjét a szikla és hegymászás töltte ki. Profi mászó lett, 1986-ban honfitársával, Patrick Edlingerrel együtt, megnyerték az Arco-Bardonecchia bajnokságot. 1990-ben Christine Janinnal együtt részt vett a Pierra Menta versenyen ahol a harmadik helyezést szerzte meg.
Destivelle 1994-ben felmászott a Shishapangma délnyugati oldalán (Tibetben), valamint a közeli jégfalra. Namche Bazaar, (Nepál). 1996-ban egy expedícióval az Antarktiszra megy, majd megmássza a "Peak 4111" (Ellsworth hegység) Az expedíció után nem sokkal Destivelle zuhant 20 métert (66 láb) és csúnyán eltörte a lábát. 1996-ban férjhez megy és következő évben megszületik fia, Victor.
Az 1990-es évek végén kezdi csökkenteni a szóló mászásait és az aktív karrierjét, mint tanár és író folytatja.
A neten is sok filmet találunk róla, főleg szóló mászásai híresek. Érdemes rákeresni és megnézni, hiszen egy gyönyörű nő, aki gyönyörűen mászik. Szinte balett az, amit a sziklán művel. Rengeteg lányt az ő teljesítménye és szép mászása késztetett arra, hogy ezt a sportot válassza.