shapeimage_4


Ueli Steck
1976 október 4-én született (Langnau im Emmental, Svájc), elhunyt 2017 április 30. ( Nuptse, Khumjung, Nepál)
2007 óta a Petzl csapat tagja

“Közel a hegyekhez nőttem fel, és 12 évesen elkezdetem mászni. Hegymászás tökéletes hely gondolkodni és tanulni. A szabályok egyszerűek és nagyon világosak. Szeretem, hogy ez könnyen érthető. Ha nem hozol hálózsákot, fázni fogsz. Ha nem vagy elég erős, akkor nem sikerül a feljutás. Nagyon fontos számomra, hogy megosszam a jó hangulatot, a mászást másokkal. Szeretek olyan emberekkel lenni, akik figyelik, ahogyan mászom. A stílus, a hozzáállás, mind nagyon fontos része a mászásnak.”

Svájci államlpogárságú hegymászó. Szakmája, asztalos.
Steck 17 évesen, érte el a 9. nehézségi szitet (UIAA) a mászásban. 18 évesen megmászta a North Face-t (Eiger), és a Bonatti pillért a Mont Blanc-on. 2004 júniusában, Stephan Siegrist-tel felkapaszkodott az Eiger, Mönch és a Jungfrau útján 25 óra alatt. Ugyancsak sikeres volt az úgynevezett Khumbu-Express 2005-ben, amelyekre a hegymászó magazin Climb, úgy reagált, hogy a egynek nevezte, Európa három legjobb alpinistái közül.
Az első szóló projektje az északi fal a Cholatse (6440 m) és a keleti fal Taboche (6505 m). 2007-ben, miközben felkapaszkodott az Annapurnára, (Himalája) egy szikladarab esett rá, amely betörte sisakját. Öntudatlan állapotban csúszott több mint 200 métert, de túlélte. Csak zúzódásokat és agyrázkódást kapott. 2008 májusában ismét az Annapurnára mászott, de lavinaveszély miatt megszakította az utat. Következő héten felmászott, hogy segítsen egy spanyol hegymászónak (Iñaki Ochoa de Olza), aki összeesett. Mire az orvosi segítség megérkezett, a spanyol hegymászó meghalt, annak ellenére, hogy Steck segítségére volt.
2008-ban, Steck volt az első, aki megkapta az Eiger díjat az ő hegymászó eredményeiért.
2017 április 30-án egy aklimatizációs túra során kicsúszott és kb. 1000 métert zuhant.