shapeimage_6


Martina Čufar
1977 január 14-én született Szlovéniában
Jelenleg Mojstrana-ban él (Szlovénia)
A Beal és a Petzl is támogatja, ugyanakkor a szlovén hadsereg sportolója.

Testnevelési főiskolát végzett, majd mászó oktató lett.
“ Paul Coelho Az alkimista című könyvében, azt mondja: "Ha akarsz valamit, az egész világegyetem közrejátszik, hogy segítsen elérni az álmod." Van igazság ebben az idézetben. A bak jegyében születtem, Szlovénia legmagasabb hegye a Triglav alatt (2864m). Lehet, hogy már a génjeimben benne volt, hogy sziklamászó leszek. 10 évesen kezdtem mászni apámmal. Hamar rájöttem, hogy ez a sport valóban izgalmas és elkezdtem képzni magam az első versenyekre. Szeretem a kalandot, felfedezni a rég elveszett helyeket, mint az El Gigante Mexikóban vagy a Tadratate Marokkóban, ahol nyugodtan hagyatkozhatok magamra és a mászó partneremre, ahol úgy érzem igazán közel vagyok a természethez, és ahol keresni kell egy kicsit, hogy megtaláljam az utat. Eddig már több mint 30-szor állhattam fel a dobogóra nemzetközi versenyeken. A legjobb eredményem, hogy 2001-ben világbajnoki címet szereztem, de a legfontosabb számomra az volt, hogy megnyerjem a Mester Serre Chevalier (2002) és az Arco (2001).
Most a legjobban a hosszú útvonalak élvezem, a kedvenc falam az El Capitan (Yosemite) 4-szer másztam már, de mindig hiányzik egy kicsit.
Egyébként én a következő eredményeimre vagyok büszke: 250 8a-nál keményebb útvonalat másztam már eddig. Aztán még a 8c Vizija (Osp), Hotel Supramonte 8b (Szardínia), Tom et RIS-je 8b +, Verdon néhány 8a + stb...
Más szenvedélyeim az ejtőernyőzés és a jóga. Igen, én egy kicsit hiperaktív vagyok. :-) “