shapeimage_6


Chris Sharma Omprakash
(1981 április 23-án született (Santa Cruz, Kalifornia))
amerikai profi sziklamászó
Jelenleg Spanyolországban él

“Számomra a mászás, felszabadító tevékenység.
A sziklamászás tette lehetővé, hogy megismerjem a legszebb helyeket a világon. Leginkább a nehéz és új útvonalakat kedvelem. Ez ad nekem konkrét célokat és energiát az élethez.”

Chris Sharma Omprakash a kaliforniai Santa Cruzban nevelkedett, Bob Jahn és Gita Sharma fiaként. 12 évesen került kapcsolatba a sziklamászással a Pacific Edge-mászó és edzőteremben. 14 évesen, Sharma megnyerte a bouldering Nationals versenyt. Egy évvel később elkezdett egy 5.14c utat mászni, ami a legmagasabb minősítésű út volt Észak-Amerikában abban az időben.
Chris ezután költözött, Kaliforniába, ahol megmászta a Mandala, V12 boulder problémát. 1995-től a Petzl csapat tagja.
2001-ben ő az első aki 5.15a (9a +) mászik. Azóta létrehozott több útvonalat 5,15 vagy annál magasabb, beleértve a La Rambla és az Es Pontas (a mélytengeri soloing projekt Mallorca).
2008-ban egy film is készül, amikor a Királyok Útját mássza meg, nem kevés munka árán. Ezután Chris mindenfelé mászik az egész világon.
Nemrég költözött Lleida-ba (Katalónia, Spanyolországban), ahol rendszeresen új útvonalakat nyit meg. Chris Sharma korunk egyik leggyorsabban fejlődő mászója, aki óriási léptekkel mutatta az utat az őt követőknek.