shapeimage_6


Tendzing Norgaj
(1914 május 29. - 1986 május 9.)
Nepáli serpa, hegymászó, aki 1953 május 29-én Edmound Hillaryvel, elsőként mászta meg a Mount Everestet.

Az 1990-es évekig úgy tudták, hogy Tendzing a nepáli Khumbuban született, de valójában Tibetben látta meg a napvilágot, de ezt politikai okokból titkolta. Pontos születési idejében bizonytalan volt, az időjárásból és a betakarítási munkákból arra következtetett, hogy május vége felé lehetett. A május 29-ét később választotta, mert ezen a napon ért fel az Everest csúcsára.
Eredeti neve Namgyal Wangdi volt, de ezt még gyermekkorában megváltoztatták a Rongbuk kolostor vezető lámájának, Ngawang Tenzin Norbu tanácsára. A Tendzing Norgaj név jelentése: ’szerencsés, hithű’.
Az 1930-as években hegyi teherhordóként három, Észak-Tibetből induló brit Everest-expedícióban vett részt, de ezek egyike sem járt sikerrel. Később India más hegységeiben is dolgozott mint hegymászó, elmondása szerint legnehezebb mászása a 7816 m-es Nanda Devi keleti csúcsának meghódítási kísérlete volt, ebben az expedícióban többen is meghaltak. Az 1940-es évek elején a mai Pakisztán területén élt.
Először 1947-ben vett részt Mount Everest meghódítására induló expedícióban. Az angol Earl Denman, Ange Dawa serpa és Tendzing engedély nélkül lépetek be Tibetbe, hogy onnan próblákozzanak. 6700 m-en erős viharba kerültek és kénytelenek voltak visszafordulni; mindhárman épségben visszajutottak az alaptáborba.
1952-ben, Raymond Lambert vezetésével két sikertelen svájci csúcskísérletben vett részt. Ezek voltak ez első komoly próbálkozások a dél-nepáli oldalról, rekord magasságig, 8599 m-ig jutottak.
1953-ban a John Hunt vezette expedícióval indult hetedszerre a Mount Everestre. A csúcsot 1953 május 29-én délelőtt 11:30-kor érte el társával, Edmund Hillary új-zélandi hegymászóval. Visszatérésük után Indiában és Nepálban is nagy ünnepségekkel fogadták őket, Tenzinget egyesek szó szerint istenként kezdték tisztelni, azt gondolva, hogy Buddha vagy Siva reinkarnációja, Hillaryt pedig II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte.
Bár Tendzing és Hillary egyszerre érték el a csúcsot, az újságírók mindenáron meg akarták tudni, hogy melyikőjük lépett először a legmagasabb pontra, és ki volt a második. Tendzing a mászócsapatok egységét és a közös erőfeszítéseket hangsúlyozta, amivel a sikereket elérték, visszautasította a feltételezést, hogy bárkinek is valaha húznia kellett volna őt, de elismerte, hogy Hillary lépett először a Mount Everest csúcsára. Hozzátette: „Ha szégyen, hogy én voltam a második ember a Mount Everest tetején, akkor együtt fogok élni ezzel a szégyennel.”
Tendzing a Dardzsilingben működő Himalájai Hegymászó Intézet terepgyakorlati igazgatója lett. 1978-ban saját céget alapított, a himalájai gyalogtúrákat kínáló Tenzing Norgay Adventures-t. 2003-ban fia Jamling Tendzing Norgaj vezette a céget, ő 1996-ban jutott fel az Everestre.
1986 május 9-én, az indiai Dardzsilingben hunyt el, itt szobrot is állítottak a tiszteletére.