shapeimage_6


Daniel Eugene Osman (Dano)
1963 február 11-én született, 1998 november 23-án halt meg, 35 évesen (Yosemite Nemzeti Park)
Különleges képességekkel rendelkező amerikai sziklamászó volt.

Nem csak nagyszerű mászásai okán, hanem egyéb különleges tevékenységei miatt is világhírű lett. Úgynevezett "kötél ugrásai" és egyéb mutatványaival sokszor sokkolta a “közönséget”.
Veszélyesen élt, "szabad-szóló" mászásokat csinált, elképesztő tudással és magabiztossággal. Ilyenkor úgy mászott sziklát, hogy sem kötelet, sem egyéb biztonsági eszközt nem használt. Nehéz, komoly utakat mászott így hatalmas magasságokban.
A "szabad repülő kötél" vagy "kötél ugrásai" során, sokszor több száz méteres zuhanás után fogta meg a biztosítókötél. Ebben a számban ő volt a rekorder 1000 láb, azaz 300 méteres ugrásával. Ismert volt bohém életmódja. Részmunkaidőben ácsként dolgozott (Lake Tahoe, CA). Sok sziklamászó videó sztárja, látványos és szép mászásai miatt, a legsikeresebbek a szóló mászásról készült felvételek. Dan-nek van egy lánya, Emma Osman.
Dan Osman 1998 november 23-án halt meg, 35 éves korában, egy “ellenőrzött szabadesés” ugrás során a kötele elszakadt és ő lezuhant.
A ferde torony sziklaformációról (Yosemite Nemzeti Park) ugrott napokon keresztül. Chris Harmston, a Nemzeti Park Szolgálat minőségbiztosítási igazgatója (Black Diamond Equipment) úgy nyilatkozott, hogy Dan nem kért segítséget az ugrás és a felszerelés biztonsági vizsgálatában. Harmston arra a következtetésre jutott, hogy a rossz szögben történő ugrás és a kötél “adagolása”, továbbítása során, hurok képződött. Egy ilyen hurok, ekkora terhelésnél önmagát olvasztja el, a kötél elszakad. Daisher Miles, aki Osman mellett volt ekkor, azt nyilatkozta, hogy a kötél erősen használt állapotban volt, mert már korábban is használták nagy ugrásokhoz, ráadásul szélsőséges időjárási körülményeknek is ki volt téve. Korábban már érte eső, hó, erős napsütés. Eredetileg ezt a kötelet már csak kisebb ugrásokra használták volna. Tehát megállapítást nyert, hogy a halálos baleset oka, a gondatlan kötélhasználat miatt következett be.
Igazán sajnálatos, hiszen egy különösen nagyszerű, erős és kiváló mászóval lettünk kevesebbek. A filmjein keresztül találkozhatunk vele. Érdemes megnézni őket.