shapeimage_6Patrick Edlinger
1960 június 15-én született (Dax, Franciaország) Elhunyt, 2012 november 16-án
Francia sziklamászó

Szólóiról ismert, a szabad mászás úttörője, olyan magas szintű mászó volt a 1980-as években, hogy a világ egyik legismertebb alakja volt a sportnak, a vezető média-adatok alapján.
Patrick Edlinger 8 éves korától mászott és teljes egészében elkötelezett lett a sport iránt. Szinte minden napját a sziklán töltötte, sok esetben egyedül szólózott... Edlinger filozófiája a mászásról a hedonizmussal keveredik, a természet szeretete és tisztelete útján az önmeghaladás (fizikai és erkölcsi) irányába mutat, komoly kockázati étvággyal. Ez az életforma, ugyanakkor az ő Adonis testalkata (és a hosszú szőke haj, fejpánt, vékony és szálkás izomzat) igen mély benyomást tesz a nyilvánosságra.
Igazi nagy mászó, aki végre 7a pályán szólózik, de ez nem elég. Extrém útvonalakat akar (szóló): Slide It In Wonderland (8a 2. Franciaország) vagy a La Boule (8a +). 1988-ban ő nyitotta, a (8b +) és a Verdon-ben 1989-ben, Maginot-vonal (8b + / 8c) és az Agincourt (8c).
Igazi sztár a francia Edlinger! 1980-ban a Paris Match magazin egy felmérése szerint a franciák kedvenc személyisége.
1986-ban megnyerte az egyik első nemzetközi hegymászó versenyt Bardonecchia-ban.
1995-ben súlyos balesetet szenvedett, lezuhant a szikláról. Edzés közben egy 7b pályán leesett, és több biztosítási pont is kiszakadt, így 18 métert zuhant, minek következtében megállt a szíve. Az újraélesztést egy orvos ott helyben sikeresen elvégzi, több síró ember körében. Elállt attól a szándékától, hogy kitolja a mászás nehézségi szintjét, de saját örömére továbbra is nyolcas szintű utakat mászik.
1997-2000-ig Edlinger, szerkesztője a Rock'n mászó folyóiratnak.
2012 november 16-án elhunyt. Halálának körülményeit nem hozták nyilvánosságra. Isten nyugosztalja!