shapeimage_6


John Paul Gill Jr.
1937 február 16-án született, Tuscaloosa, Alabama (USA)

“A hegymászásban a legnagyobb hős. Csodálom az ő filozófiáját a mászásról, különösebb a boulderre való tekintettel. Ő egy matematikus és tornász, egy kihívásokat szerető filozófus, egy igazán bölcs ember.” (Wolfgang Güllich)

“Felfedezhető a kapcsolat a matematika és a sziklamászás között. Ez arról szól, hogy párosul a felfedezés, a probléma megoldás utáni vágy a felismerő készséggel.” (John)

Úgy emlegetik őt, mint a boulder atyját. Ő hozta a tornából a dinamikus mozdulatokat és a magnézia használatát. Úgy véli, a mászás, a torna meghosszabbítása. Lengőkaros mozdulatai, esztétikus ugrásai alakították ki a boulder sport mai alapjait.

Gill, gyermekként élt több déli városban, többek között Atlantában, Georgiában, ahol diplomát szerzett 1954-ben. 1958-ban matematikából diplomázott, és belépett az USAF-ba, mint alhadnagy. Részt vett egy különleges meteorológiai posztgraduális programban a Chicago-i egyetemen 1958-1959, majd áthelyezték Glasgow-ba AFB, Montana, 1962-ig. Ezután leszerelt az USAF-ból (tartalékos kapitányként). Az University of Alabama-n a matematika doktora lett 1964-ben, majd oktató a Murray State University-n 1964-1967. 1967-ben beiratkozott a Colorado State University-re, és a PhD fokozatot szerzett a klasszikus komplex elemzésből 1971-ben. Gill 2000-ben ment nyugdíjba, mint a University of Southern Colorado matematika professzora. Szakmai karrierje során, mint főiskolai tanár, szabadidejében írt és publikált mintegy 30 egyedileg készített kutatási anyagot, az analitikus elméletéről és a lánctörtekhez kapcsolódó témákról.

John Gill 1953-ban kezdett hegyet- és sziklát mászni. A 1950-es évek közepén kezdett szakosodni a nagyon rövid, akrobatikus útvonalakra, melyek jóval keményebbek voltak mint amiket addig bárki mászott.
Az1950-es évek közepén ő vezette be a magnéziát a sziklamászás során. Ez azóta az egész világon elterjedt. Ugyanakkor ő vezette be az irányított dinamikus (lásd Dyno) mozgásokat, mint egy szükségszerű technikát a nehéz boulder problémák leküzdésére.
Gill mászó stílusa, a mai mászás sarokköveivé vált, hiszen egyszerű és hatékony módszer.
Előadásában, a boulderezést, mint egyfajta mozgó meditációt mutatta be, egyenes vonalú mozdulatokkal és a legkevesebb kapcsolattal a szikla irányában. Művészeti stílusú mászása, hatékony technikái, mint a sarok akasztás, szokatlanok voltak abban az időben.
Gill-t a sport megalapítóival együtt emlegetik, - Eckenstein Oscar (1859-1921) és Pierre Allain (1904-2000) - hiszen a bouldert, mint önálló sportot az ő nevéhez köthetjük, neki köszönhetjük.

John Gill kapta a 2008-as American Alpine Club & Robert Miriam Alagi Díjat, a kiváló hegymászó eredményeiért.