shapeimage_6

Oscar Johannes Ludwig Eckenstein
1859 szeptember 9-én született, 1921 április 8-án hunyt el
Angol sziklamászó és hegymászó, és úttörő szerepet játszik a boulder sport létrejöttében.

Feltalálója a modern hágóvasnak és jégcsákánynak, illetve egyéb mászó felszereléseknek. Az első komoly expedíció résztvezője, a K2-re.
Eckenstein apja német, anyja angol volt. Testvérei, Lina Dorina Johanna és Amelia Eckenstein voltak.
Vasúti mérnök volt, és az 1885-ben a brüsszeli kongresszus által alapított Nemzetközi Vasúti Szövetségnél dolgozott. 1918-ban Eckenstein megházasodott, elvette Margery Edwards-t. Gyerekeik nem születtek.

Eckenstein első sziklamászó társai az angol Lake District George és Ashley Abraham voltak, bár kapcsolatuk nem volt mindig zökkenőmentes. Később Geoffrey Winthrop Young és JM Archer Thomson is csatlakozott hozzá. Korai szószólója a bouldernek, a sziklamászás egyensúlyi művészetének.
Matthias Zurbriggennel együtt mászták meg először a Stecknadelhorn-t (4241 m) az Alpokban, valamint Karl Blodig-gel és A. Brocherel-lel, (szintén első megmászás) a Mont Brouillard-t.

Eckenstein egyike volt azon keveseknek, aki együtt mászhatott a misztikus és mágikus Aleister Crowley-vel. Az önéletrajzában - “Vallomások” - , Crowley dicséri Eckenstein-t több oldalról, megemlítve a testi erejét, beleértve a képességét, hogy egy kézzen tud állni. Crowley hat embernek szentelt helyet a könyvében, köztük van "OSCAR ECKENSTEIN - aki képzett, hogy kövesse a nyomot."

A 19. század végén, a tipikus jégcsákány hossza 120-130 cm. Eckenstein kikisérletezte a mai, rövidebb jégcsákány elődjét. A könnyebb modell csak 85-86 cm-es, amelyet már egy kézzel lehetett használni.
Élete jelentős részében vasúti mérnök volt. Jól képzett, de egyesek szereint elviselhetetlenül arrogáns. Nem ő volt, aki finomkodott a szavakkal, és egy hosszú viszálya is volt az Alpine Clubbal. Crowley szerint ebben szerepet játszott az antiszemitizmus is (Eckenstein zsidó származású volt).