shapeimage_6


Lynn Hill
(1961 január 3-án született, (Detroit, Michigan)
Profi sziklamászó, igazi ikon.

Jelenleg Boulder-ben (Colorado, USA) él.
Tanulmányai: Biológia mester fokozat (University of New York), majd pszichoterápiát tanult.
A Patagonia, Petzl és Beal márkák “nagykövete”.

"Az elsődleges szenvedélyem a sziklamászás és boulder, de néha szeretek mászni hosszabb útvonalakon, nagyfalakon. A kedvenc szikláim, a jó minőségű mészkövek és a nagy cseppkövek. Tizennégy éves voltam, amikor megtanultam mászni a testvéreimmel. El sem tudtam képzelni szebb életet akkor. Aztán egyre nehezebb volt módot és lehetőséget találni a mászásra. Meg kellett változtatni a saját életemet, hogy lehetőségem legyen a szenvedélyemnek élni. Nagyon hálás vagyok, hogy eddig ilyen szép volt az életem. A hegymászás az én terápiám! Ez lehetővé teszi számomra, hogy egészséges maradjak és hogy boldog legyek szinte minden szintjén a létnek. A magánéletben is a sziklamászásnak köszönhetően találtam meg az egyensúlyomat. Ez segített a fiammal, a családommal és a barátaimmal is a jobb kapcsolat kiépítésében. Jelenleg is aktívan dolgozom különböző projekteken."

1979-ben, Lynn Hill lett az első nő, aki kimászott egy 5,12 + / 5,13 utat.​(Ophir, Colorado)
1980-as években vált híressé. Ő volt az első, aki szabad mászással meghódította a Nose útvonalat. (El Capitan, Yosemite)
Lynn Hill egyike a világ legjobb sziklamászóinak. Több mint 30 nemzetközi címet mondhat eddig magáénak.
2003-ban született meg fia Owen. 2005-től mászó táborokat hozott létre az Egyesült Államokban, már 5 helyszínen. Előadásokat tart világszerte a mászásról, sok televíziós műsorban is szerepel. Többször járt hazánkban, amikor is nagy sikerű előadásokat tartott Budapesten.
Lynn megfontolt, precíz és szép mászása sok emberben keltette fel a kedvet a sport iránt. Nem véletlen, hogy számtalan fiatal mászó példaképe.